22 Mayıs 2024 - Çarşamba
Çamardı ve Endüstriyel Meyvecilik
Çamardı son yıllarda kişisel " Damlama su sistemi " ile üretimi göze alan üretici çilek yetiştiriciliği için varını yoğunu bu alanda feda etti.
Yazar - Talip PEKER
Okuma Süresi: 2 dk.
172 okunma
Talip PEKER
-Çamardı son yıllarda kişisel " Damlama su sistemi " ile üretimi göze alan üretici çilek yetiştiriciliği için varını yoğunu bu alanda feda etti.
Toros dağlarının getirdiği çelik gibi temiz hava " Çamardı meyveciliğinde büyük mesafeler aldırdı" ..
Önceden Elma söz konusu iken şimdi her türden meyvelerin yetiştirilmesi adına güzel mesafeler katedilmeye başlandı.
Buraya kadar çok güzel ancak;
Üretici için aşılması gereken başta su,elektrik ve mazot konusu maliyeti sanıldığından daha yüksek seviyeye taşıyor.
Üretimden hasada geçişte işçi maliyetleride günümüzde ürünlerin maliyetini arttırmasıyla birlikte işin sonu " Pazarlama " konusunda yeni bir maliyet unsuru ile karşılaşılıyor.
Üretici genelde küçük ölçekli üretim yapabilmekte,toplanan ürünlerin tazeliğini kaybetmeden başta " Soğuk hava depoları " gibi yeni bir yatırımıda beraberinde getiriyor.
Bütün bunları üst üste koyduğumuz zaman üretici kâr marjının düşük orana inmesi yani maliyetle kazanç arasında cüz'i bir rakamla karşılaşıyor.
Evvelemirde yapılması gereken konuların başında;
1- Kooperatifleşme
2- Soğuk hava depoları
3- Ürünün yerinde değerlenmesi adına meyve suyu konsantresi başta olmak üzere değişik şekilde " Pekmez,reçel,marmelat v.b. " markalı endüstriyel ürünler haline getirilip " Yerinde üretim ve yerinde satış " sistemi ile Çamardı üreticisinin nefes alması,kazanması demektir.
Özellikle ilçe Ziraat Odasından bu konuda adım veya adımların atılması çok yerinde olur.
Pozantı kaynak suyunu satarken kazanıyor, Çamardı başta bal olmak üzere zirai tüm meyvelerin yetiştirildiği önemli bir merkez konumundadır.
Bir gün mutlaka diyor ve bekliyoruz..
Yorumlar (0)
Tüm Yazıları