16 Ocak 2025 - Perşembe
Çamardı Tarım Ürünleri ve Geleceğine Bakış
Çamardı halkı toprak ana ile başbaşa vererek ilçemizi doğal sebze ve meyvelerin yetiştiği önemli bir alan haline getirmiştir.
Yazar - Talip PEKER
Okuma Süresi: 3 dk.
135 okunma
Talip PEKER
-Çamardı ilçemiz Toros dağlarının eteğinde,çalışkan insanlarının başta tarım ürünlerinden elma olmak üzere,son yıllarda geliştirilen çilek üretimine kadar,sebze konusundada başta domates olmak üzere günlük hayatımızdaki önemli sebze türlerininde üretim merkezi haline gelmiştir.
Çamardı halkı toprak ana ile başbaşa vererek ilçemizi doğal sebze ve meyvelerin yetiştiği önemli bir alan haline getirmiştir.
Buraya kadar güzel..
Peki Çamardı ile özdeşleşen balcılık,arıcılığın menbaı olan bu ilçemizde önemli sorunlarla karşı karşıya bulunmakta..
Şöyleki;
Arıcılıkla iştigal eden üretici çiftçinin modern arıcılık alanında gerekli bilgi ile donatılıp,üretime dair gerekli olan başta kovan ve yer tahsisi bu yerlerde arıların bal yapması için yetişmesi gereken çiçek ve bitkilerinde islah edilerek üretime hazır hale getirilmesi gibi sorunların da aşılması gerekir.
İddia ediyorumki Çamardı balı ülkemizin en tabi ve kaliteli doğal bir ürünüdür.
Kokusu,tadı ve rayihası ile ben " Gerçek balım " özelliğini anında sizlere sunar.
İşte böylesine üretime aşina üretici/çiftçisinin beklentisi karşılanması halinde yetişen tarım ürünleri ve tabi bal yurt içinde aranılan hale geldiği gibi yurt dışına da ihracatı mümkün olabilir.
Bu bir iddia değil gerçektir.
Yeter ki el uzatılsın..
Çamardı elmasına başka yerde yetişen elmalardan bir örneğini göstermek mümkün değil,renk,koku ve tad olarak,dayanıklı ve lezzetli hali ile kıymetli bir ürün olmasına ve market raflarında 35 liraya kadar varan etiketi olmasına rağmen üretici bu rakamın ancak onda birine elinden çıkarabilmeside durumun ne kadar üzücü olduğunu ortaya koyar.
Bu konuda Çamardı'yı kurtaracak tek adım elma konsantresi ve diğer mamul ürünlerini işleyecek üretecek bir sanayi tesisi,ürünün değerinde satılması için yöre üreticisinin bir kooperatifleşme adımını atması gerekmektedir.
Bir yıl beklenen ürünün yok pahasına satılması ne emeği nede üreticinin beklentisini,hatta geçimini karşılamamaktadır.
Bu konuda başta Çamardı Ziraat Odasını adım atmaya davet ediyorum.
Unutmayalım " Derdini söylemeyen derman bulamaz " atasözü bizlere örnektir.
Çamardı ile ilgili bir başka konumuzda buluşmak üzere;
Esen kalınız.
Yorumlar (0)
Tüm Yazıları